hétfő-péntek: 10:00-18:00
9026 Győr, Dózsa rakpart 29-31.
kérdése van: +36 20 275 0025

Boka-kar index meghatározás

Az alsó végtagi verőérbetegség – mint az általános érelmeszesedés egy tipikus szervi megnyilvánulása – jellegzetes panaszokat es tüneteket okoz: fizikai terhelésre, pl. gyalogláskor görcsös fájdalom jelentkezik a lábszár (vádli) izomzatában, mely a beteget sok esetben megállásra kényszeríti („kirakatnéző” betegség).

Jellegzetes panaszok esetén a perifériás érbetegség (érszűkület) gyakran már fizikális vizsgálattal, vagyis az alsóvégtagi erek tapintásával és meghallgatásával is megállapítható. A diagnózis alapja egy egyszerű műszeres vizsgálat, az ún. boka/kar index mérése, mely tünetmentes esetben is alkalmas az érszűkület megállapítására.

Ennek során egy erre a célra kifejlesztett speciális vérnyomásmérő készülék segítségével megmérjük a vérnyomást mindkét karon és mindkét lábon (a boka magasságában).  A boka-kar index (ABI) normálértéke 1.0-1.2. Amennyiben az alsó végtagban mért vérnyomás alacsonyabb, vagyis az index kisebb egynél, a verőérszűkület diagnosztizálható. Több nagy vizsgálat eredménye egybehangzóan alátámasztja azt, hogy a csökkent boka-kar index, mint az általános érelmeszesedés indikátora, jelzi a fokozott szív-érrendszeri kockázatot, ezért elvégzése pl. koszorúér-betegség gyanúja esetén, de egyébként végtagfájdalom nélküli páciensekben is javasolt.

?
?

Kérdése akadt?

Böngéssze át a gyakori kérdéseket, amelyek a bőrgyógyásznál felmerülhetnek. Olvashat a hozzájuk tartozó vizsgálatokról és arról mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Gyakran ismételt kérdések
Elysia Laser Clinic