hétfő-péntek: 10:00-18:00
9026 Győr, Dózsa rakpart 29-31.
kérdése van: +36 20 275 0025

Mi is az a körömgomba


A körömgomba (onychomycosis) számos embert érintő kellemetlen fertőzés. A gomba a sérült köröm felszínén, a hám apró sérülésein, vagy a köröm és a körömágy közti kis résen át is behatolhat a körömlemezbe, majd tovább terjedve a körömépítő mátrix állományba. A körmök gombás fertőzései gyakrabban fordulnak elő a lábkörmökön, ahol a sötét, meleg, nyirkos környezet (pl. nedves vagy rosszul szellőző cipőben, izzadó láb zárt cipőben vagy zokniban) kedvez a gomba terjedésének.

Körömgomba fertőzés során a körömlemezek megvastagodnak, feltöredeznek, deformálódnak, a felszínük fényevesztetté válik, vagy besötétedik, pigmentálódik. Nehezen vághatóak lesznek, sőt a fertőzött köröm elválhat a körömágytól. A körömgomba nem múlik el magától, mi több, kezelés nélkül rosszabbodhat is, és az addig egészséges körmöket is megfertőzheti.

Körömgomba lézeres kezelése

A körömgomba kezelése összetett, korai, köröm kis részét érintő fertőzés esetén helyi ecsetelőkkel, körömlakkal próbálkozhatunk, előrehaladottabb fertőzés esetén hosszantartó gyógyszeres kezelés jön szóba. Az Nd:Yag lézer a gombaelemekben elnyelődve direkt sejtpusztulást idéz elő, ill. a körömlemezben történő elnyelődés révén megemelkedik a hőmérséklet, mely a gomba és egyéb kórokozók indirekt pusztulásához vezet. A lézersugár anélkül jut be a körömlemezbe, hogy károsítaná mind a körömlemezt, mind pedig a környező szöveteket. A lézerkezelés révén a páciens egy biztonságos és gyors beavatkozást kap, minimális melegségérzet mellett.
A kezeléseket 4-6 alkalommal, hetente egyszer végezzük, majd amint az egészséges körömlemez növekedésnek indul, fenntartó kezeléssel eleinte 4-8 hetente, majd 2-3 havonta a köröm lenövéséig végezzük. Az eredmény megjelenésének ideje változó, átlagosan kézen 2-3, míg lábon 3-6 hónapon belül látható az eredmény. A kezelést megelőzően fontos, hogy eltávolítsuk a körömlakkot, de azt követően 24 órával már újra lakkozhatja körmeit.
?
?

Kérdése akadt?

Böngéssze át a gyakori kérdéseket, amelyek a bőrgyógyásznál felmerülhetnek. Olvashat a hozzájuk tartozó vizsgálatokról és arról mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Gyakran ismételt kérdések
Elysia Laser Clinic